10-21-2025, 08:09 PM
(10-21-2025, 02:05 PM)Gość napisał(a): Dzień dobry ,
Również zostaliśmy oszukani przez tą spółkę .Na początku września złożyliśmy zamówienie na panele i wpłaciliśmy zaliczkę jednak po zamknięciu sklepu na ul . Kolumny o czym nie zostaliśmy poinformowani i braku kontaktu z właścicielami oraz dotarciu do informacji o tej spółce postanowiliśmy zrezygnować z zamówienia które miało być realizowane na koniec listopada . Po wielu próbach kontaktu pani Anna oddzwoniła poinformowałam ja o naszych planach dostałam informacje ze to wszystko nie prawda cała nagonka na spółkę itd ze musi się dowiedzieć na jakim etapie jest zamówienie i czy możemy zrezygnować i z zamówienia i czy będziemy ponosić z tego tytułu konsekwencje finansowe . Do tej pory po mimo wielu podjętych prób kontaktu brak jakiejkolwiek odpowiedzi i kontaktu ze spółka . Wysłałam jeszcze oficjalne pismo listem poleconym o rezygnacji i zwrocie zaliczki .
Niestety taka sytuacja jest absurdalna i uwiązuje ludzi na długie miesiące. Bo przecież oficjalnie nie jesteście oszukani, skoro termin jest na koniec listopada... Więc będziecie oszukani dopiero za miesiąc :-D
Zgodnie z prawem możesz odstąpić w kazdym momencie, ale "Dopóki dzieło nie zostało ukończone, zamawiający może w każdej chwili od umowy odstąpić płacąc umówione wynagrodzenie. Jednakże w wypadku takim zamawiający może odliczyć to, co przyjmujący zamówienie oszczędził z powodu niewykonania dzieła."
Czyli mogliby sobie potrącić np. koszty, które faktycznie ponieśli. W praktyce pewnie tych kosztów nie ma. Z drugiej strony tak jest zgodnie z prawem, a oni na żadne wezwania do wykonania dzieła, ani na pisma z odstąpieniem od umowy po prostu nie reagują...
"Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto."